Zuring

Zuring als voedingsplant voor onze vogels.

Door: A. Lemmens.

De zaden van alle soorten zuring worden graag gegeten door onze vogels. Zowel in halfrijpe als rijpe vorm. De plant bevordert de rode, gele en groene kleur in de bevedering van de vogels, dit komt door de caroteen die de plant bevat. De rijpe zaden kunnen we voor de wintermaanden drogen. Als er jongen in het nest zijn, is het een goede aanvulling bij het opfokvoer. Voor onze vogels wordt meestal de twee soorten veldzuring en ridderzuring gebruikt.

Algemeen:
Wetenschappelijke naam: Rumex.
Engelse naam: Common sorrel.
Duitse naam: Sauerampfer.
Franse Naam: Grande Oseille.

Behoord tot de familie van de Duizendknoop (Polygonaceae). Zuring kent ongeveer tweehonderd soorten. Ze komen van nature voornamelijk voor in de gematigde streken van het noordelijk halfrond, maar zijn heden ten dage wereldwijd verspreid. Het is een overblijvende plant. De plant komt voor op vochtige kalkarme grond in weiden, bermen en braakliggende gronden. Zaad kan geoogst worden tot aan de eerste vorst.

Soorten:
In West-Europa, met uitzondering van delen van het Middellandse Zeegebied, komen de volgende soorten voor:
Bermzuring Rumex R. pratensis. Spinaziezuring R. patientia.
Bloedzuring R. sanguineus. Waterzuring R. hydrolapathum.
Geoorde zuring R. thyrsiflorus Veldzuring R. acetosa.
Goudzuring R. maritimus. Spaansezuring R. scutatus.
Kluwenzuring R. conglomeratus. Schapenzuring R. acetosella.
Krulzuring R. cripus. Ridderzuring R. obtusifolius.
Paardenzuring R. aquaticus. Moeraszuring. R palustris.

Veldzuring:

Naamgeving:
Wetenschappelijk naam: Rumex acetosa.
Franse naam: Oseille sauvage.
Duitse naam: Sauerampfer.
Engelse naam; Sour dock.

Beschrijving;
Afmeting: 30 tot 100 cm.
Wortel: penvormig.
Stengels: recht op en zurig van smaak.
De bladeren hebben de vorm van een pijl.
Bloemen: tweehuizig, losse slanke pluim.
De zaadstengels kunnen een hoogte van 30 tot 50 cm worden. De zaden zijn 1,8 tot 2,2 mm, zwartglanzend van kleur.

Veldzuring komt in heel Europa voor. Deze plant heeft een bloedzuiverende werking, bevordert de spijsvertering, bevordert de uitscheiding van vocht via de nieren, bevordert de aanmaak van bloed, heeft een laxerende werking, bevordert de afbraak van vetten die in de voeding aanwezig zijn, eetlust bevorderend en heeft culinaire eigenschappen. Een aftreksel van de bladeren werkt goed bij veel huidaandoeningen. Veldzuring bevat een goede dosis ijzer en vitaminen C. De zaden zijn bruinrood van kleur en staan dicht tegen de vertakte stengels. Op de rijpe zaden zijn onze zaadeters dol. Ook de onrijpe zaden worden opgenomen maar in mindere maten dan de rijpe zaden. De rijpe zaden kunnen we ook drogen voor de wintermaanden. Dit drogen zal zorgvuldig moeten gebeuren op een droge plaats waar veel ventilatie is. Dit om te verkomen dat de zaden gaan schimmelen. Beschimmelde zaden nooit aan de vogels geven, ze zullen er ziek van worden. De zaden zijn olie rijk, voor vogels die in beschermde ruimten leven moeten we deze met mate geven anders vervetten de vogels snel. Vogels die buiten in de winter leven zullen hier minder last van hebben. Ze hebben meer beweging en het koude weer zal de verbranding van de zaden verhogen. Geef niet te veel zuring aan de vogels, dan kunnen de vogels diarree krijgen.

Ridderzuring:

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Rumex obtusifolius.

Ondersoorten:
Rumex obtusifolius obtussifolius.
Rumex obtusifolius transiens.

Engelse naam: Broad-leaved dock.
Franse naam: Patience sauvage.
Duitse naam: Stumpfblättriger ampfer.

Beschrijving:
Afmeting: de plant wordt 80 tot 150 cm hoog. De onderste bladeren zijn groot en breed, ze zijn eivormig met een hartvormige voet. De hogere bladeren zijn smaller van vorm. De plant bloeit van juni tot oktober. De kleine groene bloemen zijn tweeslachtig en vormen een losse vertakte pluim. Het zaad is 3,5 mm en langwerpig eirond. Ridderzuring is een vaste plant die in geheel Europa voor komt. De werkzame stoffen van Ridderzuring zijn gelijk aan die van de Veldzuring. Deze plant heeft een bloedzuiverende werking, bevordert de spijsvertering, bevordert de uitscheiding van vocht via de nieren, bevordert de aanmaak van bloed, heeft een laxerende werking, bevordert de afbraak van vetten die in de voeding aanwezig zijn, eetlust bevorderend en heeft culinaire eigenschappen. Een aftreksel van de bladeren werkt goed bij veel huidaandoeningen. Veldzuring bevat een goede dosis ijzer en vitaminen C. De zaden zijn bruinrood van kleur en staan dicht tegen de vertakte stengels. Op de rijpe zaden zijn onze zaadeters dol. Ook de onrijpe zaden worden opgenomen maar in mindere maten dan de rijpe zaden. De rijpe zaden kunnen we ook drogen voor de winter maanden. Dit drogen zal zorgvuldig moeten gebeuren op een droge plaats waar veel ventilatie is. Dit om te verkomen dat de zaden gaan schimmelen. Beschimmelde zaden nooit aan de vogels geven, ze zullen er ziek van worden. De zaden zijn olie rijk, voor vogels die in beschermde ruimten leven moeten we deze met mate geven anders vervetten de vogels snel. Vogels die buiten in de winter leven zullen hier minder last van hebben. Ze hebben meer beweging en het koude weer zal de verbranding van de zaden verhogen.

Geef niet te veel zuring aan de vogels, dan kunnen de vogels diarree krijgen.