Fenegriek

Door: A. Lemmens.

2021. (nieuw)

Er zijn wat nieuwe zaken te vermelden met betrekking tot Fenegriek. Voor onze vogels is bekend dat het zaad graag opgenomen wordt en gezond is. Het zaad is niet altijd verkrijgbaar, daarom zijn er een aantal alternatieven. In de handel, natuurwinkels, zijn tegenwoordig ook gedroogde bladeren van de plant te verkrijgen en poeder van de plant. Beide kunnen we gebruiken als voeding voor de vogels. De gedroogde bladeren kunnen toegevoegd worden aan het mengsel waar we thee van trekken of de bladeren fijn malen en door het eivoer mengen. Het poeder kunnen we ook door het eivoer mengen. Voor de inhoudsstoffen en de medische werking zie het artikel hier onder.

2011.

Benaming:
Wetenschappelijke naam: Trigonella foenum graecum.
Andere Nederlandse namen: Fenugriek, Fenegrek, Foenegriek en Grieks hooi.
Duits: Bockshornklee.
Engels: Fenugreek.
Frans: Fenugriek.
Italiaans: Fieno greco.
Spaans: Alholva.

Omschrijving:
Fenegriek behoord tot de familie van de vlinderbloemigen. Een eenjarige plant met rechtopgaande of kruipende gladde iets vertakkende stengels. De bladeren zijn per drie gerangschikt en hun vorm is lancetvormig en licht getand. De ongesteelde geelwitte paarsachtige bloemen groeien alleen of in paartjes uit de bovenste bladoksel. De vrucht is een onbehaarde slanke licht gebogen peul met een puntig uiteinde. De zaden, 10 a 20 per peul, zijn bruingeel van kleur en worden door een groef in tweeën gedeeld. De plant heeft een sterke geur. De bloeitijd is juni tot en met juli. Groeit op alle soorten grond die goed gedraineerd en humusrijk moet zijn. De standplaats is zon/halfschaduw. De plant heeft een hoogt van 50 tot 60 cm.

Geschiedenis:
Fenegriek is als medicinaal kruid bekend van de oudheid. Het verspreidde zich vanuit Klein Azië naar het oosten tot in China, naar het zuiden over geheel Noord Afrika en westelijk Europa. Later verspreidde het zich ook naar noordelijk Europa.

Gebruik:
Het is een kruid dat veel in de keuken wordt gebruikt, zowel de bladeren als het zaad. Dit gebruik in de keuken, gebeurd zowel met verse als gedroogde bladeren en zaad. In de veevoeder industrie worden de gemalen gedroogde zaden vermengd in het veevoer. De zaden worden ook gebruik als toevoeging aan kaas net als komijn. De zaden worden verder gebruikt om kiemgroenten van de maken voor in salades enz. Doordat fenegriek conditie verbeterend is, wordt het ook gebruikt als onderdeel voor het zaad mengsel voor vogels.

Samenstelling:
Vitaminen: A, B1, C, E.
Kalk.
Fosfaten.
Lecitines.
Organisch gebonden ijzer, snelle opname in het lichaam.
Koper.
Eiwit 20%.
Vet 8%.
Slijmstoffen.
Niet giftige alkaloïde: trigonelline, choline.
Steroïde saponinen.
Etherische olie.

Medicinale werking:
Fenegriek verlaagt de bloedsuikerspiegel.
Heeft saponine en coumarinen die aderproblemen kan verhelpen.
Heeft ontstekingswerende eigenschappen.
Bevorderd de galproductie.
Werkt positief op de functie van de gewrichten.
Stimuleert de stofwisseling.
De zaden hebben een maagversterkende werking, luchtwegen verzachtend en van gemalen zaad kan een papperig mengsel gemaakt worden dat tegen zweren werkt.

Met betrekking tot vogels:
De medicinale werking gaat ook op voor vogels. Zoals al eerder gezegd, is het een belangrijk onderdeel van de zadenmengsels voor vogels doordat het zaad conditie versterkend is. Het zaad, gekneusd, is een ingrediënt voor het mengsel waar we thee van trekken voor de vogels. Door de sterke geur, de smaak is nootachtig, kunnen de bladeren, bloemen en het zaad ook gebruikt worden voor het kruidenmengsel dat we gebruiken bij het weren van insecten in de vogelruimten (buiten de kooien).