Doperwten.

Door: Heidi Saes

Sinds enkele jaren geef ik mijn Amerikaanse sijzen doperwten als extra groen voer. Mijn vogels zijn er gek op en ze zijn nog gezond ook.

Voedingswaarde:
Doperwtjes is een gezonde groente, ze zitten vol vitaminen o.a.: Vitamine A, vitamine B6, vitamine B12, vitamine C, vitamine D.
Calcium, ijzer, magnesium, eiwitten.
Een goede aanvulling voor onze vogels en makkelijk te verkrijgen het hele jaar door.

Welke erwten:
De doperwtjes uit blik zijn niet geschikt. Blikgroenten zitten vol zout en suiker en dat willen wij niet aan de vogels geven. De doperwtjes in de diepvriesvakken bij de supermarkt, zijn de juiste. Ikzelf haal ze bij de Aldi of de Lidl. Een half uurtje laten ontdooien en je kunt ze geven.

Tijdens de broedperiode:
Ik hussel de erwten in zijn geheel door het ei voer. De vogels nemen ze op en eten het hele binnenste gedeelte. De vliezen laten ze liggen. Ze worden ook veelvuldig aan de jongen vogels gevoerd. Tijdens het ringen zie ik de groene stukjes in hun kropjes zitten.

Als de jongen apart gezet moeten worden:
Als de jongen 2 weken zijn uitgevlogen zijn er mannen bij die vervelend tegen ze doen omdat hij weer achter de pop aan gaat. Dan ben ik genoodzaakt om de jongen een korte periode apart in een tralie kooitje te zetten, wel in de vlucht waar hun ouders zitten zodat deze de jongen nog kunnen door de tralies kunnen voeren. In het kooitje geef ik de jongen dan ei voer, erwten en vogelmuur. De erwten snij ik dan een keertje door. Ze smullen er van. (Uiteraard krijgen ze ook een schaaltje zaad erbij). Na ongeveer een of twee weken eten ze zelfstandig en gaan ze apart.

Verder het hele jaar door:
Zowel in mijn twee volières als in de vluchten op de bovenkamer, krijgen de vogels de erwten het hele jaar door. ’s Morgen als er gevoerd wordt, worden de erwten als eerste opgepikt. Sommige vogels hebben er al een te pakken als ik nog niet bij hun vluchtje weg ben. Ik geef ongeveer net zo veel erwten als er vogels in een vluchtje of volière zitten.

Andere vogelsoorten:
Wat mij dan weer verbaasd, is dat mijn andere soorten, zoals de Gouldamadines en Afrikaantjes de erwtjes niet eten. In de volière zitten de vogels bij elkaar en dan zien ze toch dat de sijzen de erwtjes eten. Maar hier is het dan weer niet “zien eten doet eten”.