Bonenkruid.

Door: A. Lemmens.

2017.

Bonenkruid heeft vele, medisch gezien, goede eigenschappen. Een van deze eigenschappen is dat dit kruid de vertering van vetten bevordert. Doordat onze vogels minder de mogelijkheid hebben om zich te bewegen, vliegen, voer zoeken, ligt vervetting snel op de loer, met alle gevolgen van dien. Slechte broedresultaten, korter leven enz. Bonenkruid is dan ook een handig hulpmiddel om vervetting tegen te gaan. Op de andere goede eigenschappen van dit kruid kom ik nog terug in het verloop van dit artikel.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Satureja.
Duitse naam: Bohnenkraut.
Engelse naam: Savory.
Franse Naam: Sariette.

De wetenschappelijke naam, Satureja, is afgeleid uit de Griekse mythologie. Het is een vruchtbaarheid god. Bij de Grieken gebruikte men bonenkruid als vruchtbaarheidsmiddel.

Omschrijving:
Bonenkruid is een geslacht uit de familie van de lipbloemigen en is eenjarig. Er bestaan twee soorten bonenkruid. Eenjarig bonenkruid, Satureja hortensis L. en bergbonenkruid, Satureja montana L. De soorten lijken erg veel op elkaar. De planten hebben zwakke houtige vertakkende stengels. Ze worden 30 cm tot 50 cm hoog. Het eenjarige bonenkruid heeft een sterk ontwikkelende hoofdwortel. De stengels zijn kort behaard en zijn sterk vertakt. De groene, glanzende lancetvormige bladeren zijn veelvuldig aanwezig. De randen zijn gaaf en fijn behaard. In de nazomer verkleuren de bladeren tot dieppaars. De kleine bloemen zijn kort gesteeld en bloeien van juli tot oktober. Ze vormen schijnkransen in de bladoksels. De kleur van de bloemen is paarsrood, lichtrood tot witachtig met donkerrode stippen. De kelk van de bloem is grijs.

Soorten variatie:
# Satureja hortensis
# Satureja horensis var.
# Satureja hortensis var. Subspicata
# Satureja montana
# Satureja thymbra
# Satureja cuneifolia

Medische aspecten:
# Maag- darmversterkend
# Diarree remmend
# Bevordert de broeddrift
# Longfunctie bevorderend
# Spijsvertering bevorderend
# Ontstekingsremmend
# Huid verzorgend
# Zenuw stimulerend
# Darmgas oplossend
# Worm afdrijvend
# Slijmvliesontsteking remmend
# Jicht remmend

Werkzamestoffen:
# Thymol
# Etherische olie
# P-cymol
# Terpeenderivaten
# Fenol
# Hars
# Kleurstoffen
# Tirperteenzuur
# Looistof, Cymol, Carvacrol
# Carminativum
# Stomachicum

Analyse:
Per 100 gram.
# Vet 6 gram
Verzadigd vet 3,3 gram
# Natrium 24 milligram
# Kalium 1051 milligram
# Koolhydraten 69 gram
# Vezels 46 gram
# Eiwitten 7 gram
# Calcium 2132 milligram
# IJzer 37,9 milligram
# Magnesium 377 milligram
# Vitamine A 5130 microgram
# Vitamine B6 1,8 milligram
# Vitamine C 50 milligram

Voor de vogels:
In de handel is bonenkruid natuurlijk vers verkrijgbaar maar ook in gedroogde vorm, in poedervorm, in tinctuur vorm en als etherische olie. Of de verse vorm door de vogels opgenomen wordt weet ik eigenlijk niet. Van de bladeren en de bloemen, de gedroogde vorm, is thee te trekken. Deze kunnen we als drinkwater eens per week aan de vogels verstrekken. De gedroogde vorm kunnen we ook mengen in de kruidenemmer die we in de hokken hebben staan om insecten te weren en de lucht kwaliteit in de hokken te verbeteren. Zie ook artikel Insecten bestrijden, kruiden. De poedervorm kunnen we mengen door het eivoer. Een eetlepel per kilo eivoer. De tinctuur mengen we ook door het eivoer. Door het eivoer mengen we of poeder of tinctuur, niet beide, dat is te veel van het goede. De etherische olie kunnen we door het drinkwater mengen, dit doen we niet in de getrokken thee, ook dit is te veel van het goede.