Boerenkool.

Door: A. Lemmens.

2018.

Ook dit is weer een groente die je hoe langer hoe vaker tegen komt in kweekverslagen in het scala van de voeding. Boerenkool is voor onze vogels een nuttige afwisseling in het voedingspatroon met betrekking tot het groenvoer dat we de vogels geven. Nuttig omdat deze koolsoort goed is om de gezondheid en de uiterlijke kenmerken van de vogel extra te accentueren. Zoals voor de meeste groenvoeren geldt ook voor deze dat het met mate gegeven moet worden, anders ligt diarree op de loer.

Naamgeving:
Wetenschappelijke naam: Brassica oleracea.
Engelse naam: Kale.
Duitse naam: Grünkohl.
Franse naam: Chou frisé.

Omschrijving:
Boerenkool is een geslacht uit de familie van de kruisbloemige. De bloemen zijn geel van kleur en hebben vier kelkbladeren en zes meeldraden. In maart gaan de planten doorschieten waarna ze bloeien. In het wild komt ook boerenkool voor. Welke wilde soort gecultiveerd is tot de boerenkool die wij eten is nog steeds niet duidelijk. De eerste kweek van boerenkool gaat zo’n 4800 jaar terug. De boerenkool heeft zijn oorsprong liggen in het Middellandse zeekust. Turkije heeft een belangrijke rol gespeeld in de cultiveren van de boerenkool. Andere bronnen beweren dat de Kelten op de Britse eilanden voor het eerst kool in het algemeen gecultiveerd hebben.

Medische aspecten:
– Bevordert spijsvertering.
– Bevordert het uitscheidingsproces.
– Bevordert het transport van zuurstof in het lichaam.
– Bevordert de celgroei.
– Bevordert de leverfunctie.
– Heeft veel krachtige antioxidanten.
– Heeft een ontstekingsremmende werking.
– Houdt het immuunsysteem optimaal.
– Ondersteunt de bloedvaten in hun werking.
– Bevordert het gezichtsvermogen.
– Houdt de huid in conditie.
– Zorgt voor goed functioneren van de mondslijmvliezen.
– Speelt een rol bij de vochthuishouding.
– Voorkomt botontkalking.
– Bevordert het vermogen om goed te kunnen bewegen.
– Bevordert het onderhoud van het kraakbeen.

Werkzame stoffen:
– Glucosinolaten.
– Indolinen.
– Isothiocyanaten.
– Carotenoïden.
– Chlorofyl.
– Flavonoïden, zoals Kaempferol en Quercetine.

Analyse:
Per 100 gram.
– Vet 0,9 gram
– Verzadigd vet 0,1 gram
– Meervoudig onverzadigd vet 0,3 gram
– Enkelvoudig onverzadigd vet 0,1 gram
– Natrium 50 milligram
– Kalium 491 milligram
– Koolhydraten 9 gram
– Eiwitten 4,3 gram
– Vitamine A 9990 IU ( internationale eenheid)
– Vitamine B1 0,02 milligram
– Vitamine B2 0,2 milligram
– Vitamine B3 1,5 milligram
– Vitamine B6 0,3 milligram
– Vitamine C 120 milligram
– Vitamine E 1,7 milligram
– Vitamine K 817 microgram
– Foliumzuur 50 microgram
– Calcium 150 milligram
– IJzer 1,5 milligram
– Magnesium 47 milligram
– Fosfor 80 milligram
– Vezel 2,5 gram
– Selenium 2 microgram
– Zink 0,4 milligram
– Betacaroteen 3957 microgram
– Luteïne 8319 microgram
– Zeaxanthine 193 microgram
– Lycopeen 1248 microgram

Luteïne is een natuurlijke gele kleurstof die in de meeste groene bladgroente voor komt. In combinatie met Zeaxanthine weren ze het blauwe licht in de ogen dat anders oogbeschadigingen kan veroorzaken. Beide stoffen zijn familie van de carotenoïden. Ook is het een antioxidant, gif verwijderen uit het lichaam.

Zeaxanthine is een natuurlijke oranje kleurstof die in de meeste groene bladgroente voor komt. In combinatie met Luteïne weren ze het blauwe licht in de ogen dat anders oogbeschadigingen kan veroorzaken. Ook is het een antioxidant, gif verwijderend.

Lycopeen is een natuurlijke rode kleurstof die in veel groente en fruit voor komt. Het voorkomt de schade aan de ogen van UV licht. Ook deze stof behoort tot de familie van de carotenoïden. Ook is het een antioxidant, gif verwijderen.

Voor de vogels:
Om een aantal redenen is het goed Boerenkool op te nemen in het voedingsschema van onze vogels. Daarnaast zijn er ook een aantal redenen om waakzaam te zijn met dit voedingssupplement. Eerst maar de waarschuwing. Net als met iedere andere groenvoer soort mogen we Boerenkool niet te veel en te vaak verstrekken aan de vogels. Te veel en te vaak kan diarree veroorzaken. Een maal per week een hoeveelheid die op een halve eetlepel past per vogel is voldoende. Na verstrekking, net zoals elke groenvoer soort, niet langer dan zo’n 12 uur in de hokken laten liggen. Ook is het raadzaam Boerenkool niet te verstrekken aan de vogels als er jongen in het nest zijn. Boerenkool is nog al zwaar verteerbaar, de jonge vogels kunnen er verstoppingen van krijgen met alle gevolgen van dien. Met betrekking tot de gezondheid van de vogels is het geven van Boerenkool aan de vogels een terdege te overzien positieve bijdrage aan de goede conditie van de vogels. Dat moge duidelijk zijn uit het lijstje Medische aspecten hier boven.